VOA Learning English – predlog za upotrebu audio sadržaja

Moji učenici i učenice su navikli da ih stalno podsećam na značaj vežbi slušanja. Često im predlažem nove podkaste i druge audio sadržaje koje mogu da preuzmu sa interneta i koriste kao dodatnu aktivnost pri samostalnom učenju. Na tu temu sam i ranije pisao, a u ovom tekstu ću se detaljnije osvrnuti na jedan veoma koristan sajt – VOA Learning English. Ali, da prvo objasnim zašto toliko insistiram na slušanju.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Iako su sve četiri jezičke veštine (čitanje, pisanje, slušanje i govorenje) podjednako važne, tokom formalnog učenja stranih jezika lično bi mi se slušanje uvek ispostavilo kao najkorisnije. Svako od nas usvaja strane jezike na neki svoj način, ali – za početak – nema boljeg načina za spontano usvajanje dobrog izgovora i novog vokabulara od slušanja.

Drugi razlog je taj što vežbe slušanja mogu lako da se osmisle i uklope u odnosu na druge aktivnosti koje imate tokom dana. Vežbe pisanja obično iziskuju dosta vremena, za vežbe govorenja morate da imate adekvatnog partnera u datom trenutku, čitanje zahteva mir i naročitu koncentraciju… Za slušanje nema izgovora: možete da čistite po kući, spremate večeru ili se šetate po kraju, a da za to vreme slušate nešto preko mobilnog ili mp3 plejera. Podkasti su upravo u tom smislu idealni, jer možete lako i besplatno da ih preuzmete, na koju god temu, i da ih slušate kad god poželite.

Za potrebe učenja jezika, ipak moramo da uložimo malo više pažnje i napora, kao i da nađemo sadržaje koje su bar u nekoj meri prilagođeni učenicima. Vezano za ovo drugo, odličan resurs gde imate mnogo toga na jednom mestu jeste VOA Learning English. Sajt vodi međunarodni radio Glas Amerike u saradnji sa stručnjacima za nastavu engleskog kao drugog, odnosno stranog jezika. Do pre nekoliko godina je nosio naziv VOA Special English, pri čemu se pod “specijalnim” podrazumevala (i još uvek se podrazumeva) upotreba isključivo pojednostavljenog, prilagođenog engleskog: ograničen vokabular i sporija brzina govora.

Sajt sadrži i čitave audio / video tečajeve jezika (uglavnom na nižim nivoima) ali ćemo za potrebe ovog teksta pogledati na koji način možemo da koristimo pojedinačne resurse. Kao primer, recimo da želimo da saznamo nešto više o piscu Edgaru Alanu Pou, ili da poslušamo neke od njegovih kratkih priča adaptiranih kao radio drame. Prvo, idite na sajt https://learningenglish.voanews.com . U gornjem desnom uglu videćete interni pretraživač – tu ukucajte ključne reči (u ovom slučaju dovoljno je ime autora, Edgar Allan Poe. Dobićemo na desetine rezultata sa linkovima koji vode do stranica na kojima se on pominje. Rezultati su sortirani hronološki, a mi ćemo odabrati najsvežiji – u trenutku pisanja ovog teksta, to je stranica sa Poovom kratkom pričom “The Purloined Letter.”

Kada odete na tu stranicu, videćete da ona sadrži mnogo više od pukog teksta priče. Prvo je istaknut video koji je zapravo kao audioknjiga, s tim što možete simultano da pratite i tekst. Ispod se nalazi audio fajl koj možete da preuzmete, sačuvate i slušate kad god želite, i na kraju je dostupan i čitav transkript koji može da se iskoristi kao samostalna vežba čitanja. Idealno bi bilo da iskoristite sve tri opcije; iako sadržaj jeste identičan, one vežbaju različite jezičke kompetencije i lepo se međusobno upotpunjuju. Konačno, na dnu stranice nalazi se spisak komplikovanijih reči i izraza (podebljanih u transkriptu) sa objašnjenjima, kao i mali kviz pomoću kojeg možete da proverite svoje razumevanje sadržaja.

Svakako bih savetovao da pored svega već navedenog vodite svoje beleške; zapisujte zanimljive reči i fraze na koje naiđete, naročito one koje jeste razumeli iz konteksta i koje ste već negde verovatno čuli, ali se nikad ne biste setili da ih upotrebite. Ovo pomaže da svoje pasivno znanje približite aktivnoj upotrebi.

Sve ovo može da zvuči kao obiman i zahtevan posao, ali uvek možete da ga razbijete na manje segmente. Recimo, prvog dana samo preslušajte priču; drugog je odslušajte još jednom, ovoga puta uz transkript; trećeg prođite samo kroz tekst i pribeležite nove reči, četvrtog uradite kviz; na kraju uradite i kraću vežbu pisanja – u jednom pasusu opišite svoje utiske, šta vam se u datoj priči (nije) svidelo, i sl; vredi čak i samo stavljanje kratkih teza na papir. Tako ćete za pet dana završiti ceo krug u kome ste više puta bili izloženi novom vokabularu, efektno ste provežbali nekoliko jezičkih veština, a niste za sve to morali da izdvojite više od 15 minuta dnevno.

Ovde sam prilog o Pou dao kao primer; ostali sadržaju na VOA Learning English osmišljeni su po sličnom modelu. Za motivaciju je veoma bitno da odaberete nešto što vas lično zanima i u čemu ćete uživati. Šta god da odaberete, osmislite jednostavan dnevni / nedeljni plan, svaki dan radite po malo, bez žurbe. To je najbolji način da vežbe slušanja uvedete u svoju dnevnu rutinu.

One Reply to “VOA Learning English – predlog za upotrebu audio sadržaja”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: