Korišćenje podkasta pri učenju engleskog

Podkasti su veoma jednostavno i lako dostupno sredstvo koje može da bude od velike pomoći pri učenju stranog jezika. Zahvaljujući internetu i pametnim telefonima, možete bez problema da pristupite i ogromnoj količini kvalitetnog audio materijala. Ukoliko ne znate šta su to tačno podkasti, cela priča može da zvuči isuviše apstraktno, stoga ću u nastavku prvo dati kratko objašnjenje, a zatim i nekoliko saveta vezanih za njihovu upotrebu u nastavi i učenju jezika.

Podkast je digitalni audio fajl (obično u MP3 formatu) koji može da se preuzme sa interneta i sluša preko računara ili smartfona. U početku su uglavnom radio stanice pretvarale svoje emisije u podkaste kako bi slušaoci mogli da ih slušaju odloženo. Ubrzo su pored medijskih kuća i obični korisnici počeli da prave svoje, amaterske, podkaste i da ih dele preko interneta. Kakva god da su vaša interesovanja, sigurno postoje podkasti na te teme. Pored toga, mnogi svetski univerziteti objavljuju čitave kurseve i serije predavanja kao podkaste, što nam omogućuje da slušamo vrhunske predavače gde god da se nalazimo.

Neću ovom prilikom ulaziti u teorijske detalje kada je reč o značaju razvijanja jezičke veštine slušanja pri učenju jezika; jasno je da zanemarivanje te veštine otežava celokupno iskustvo učenja i čini ga, u najmanju ruku, polovičnim. Postoji niz razloga zbog koji svima preporučujem upotrebu podkasta:

  • predstavljaju jednostavan način da unesete što više jezičkog sadržaja u svoju svakodnevicu;
  • možete da se besplatno pretplatite na podkast po svom izboru, na temu za koju ste lično zainteresovani (što je veoma važno za motivaciju);
  • možete da ih slušate bilo kad i bilo gde;
  • za razliku od audio materijala koji prate većinu udžbenika, podkasti su odličan način da se naviknete na prirodne obrasce i brzinu govornog jezika, kao i na različite izgovore.

Ova poslednja stavka često predstavlja problem za učenike na nižim nivoima učenja (početni do niži srednji), ali postoje podkasti naročito osmišljeni upravo za njih; kasnije ću predložiti i nekoliko takvih.

Pored samog slušanja, kako još mogu da se koriste podkasti? Za mnoge emisije dostupne u formi podkasta, naročite one koje su proizveli javni emiteri, na internetu su dostupni i kompletni transkripti. Učenici mogu da ih koriste kako bi unapredili i veštine čitanja, vraćajući se na delove koje nisu najbolje razumeli tokom slušanja, ili proveravajući tačno značenje novih reči i izraza koje su uočili. (Ovo je slično upotrebi CD-ova koji dolaze uz prilagođenu lektiru.)

U nastavi često koristim odlomke iz odabranih podkasta, praveći razne prateće aktivnosti usredsređene na konkretne delove gramatike ili leksike. Na primer, u nedelji uoči ovogodišnje dodele Oskara, osmislio sam vežbu vezanu za jedan kraći radijski prilog o nominovanima za tu filmsku nagradu. Slušajući podkast, učenici su popunjavali reči koje sam prethodno izbrisao iz transkripta, a koje su se odnosile na film i filmsku industriju. Nakon slušanja i popunjavanja, zajedno smo proverili spelling i odgonetali značenja novih reči, da bismo na kraju razgovarali o njihovim omiljenim filmovima i filmskim žanrovima, koristeći novi vokabular.

U ovom konkretnom primeru, podkast koji smo slušali je imao nekoliko funkcija:

  • bio je na određenu temu, aktuelnu u tom trenutku, što je doprinelo informisanosti i opštoj kulturi učenika;
  • emisija je bila vođena na američkom engleskom – izgovoru drugačijem od onog koji obično čuju na času;
  • podkast je imao jasan leksički fokus, tematski povezan sa drugim aktivnostima koje smo imali te nedelje;
  • i podkast i prateća vežba bili su osmišljeni ne samo da nateraju na koncentraciju pri slušanju, već i da je olakšaju, što je veoma važno u kontekstu učenja.

Budući da postoje na hiljade i hiljade podkasta, kako pronaći relevantan i kvalitetan sadržaj, prikladan za učenje? Aplikacije i programi za preuzimanje i slušanje podkasta, kao što su iTunes, Podcast Addict i drugi, sadrže kataloge dostupnih podkastova koje možete da pretražujete po temama i drugim kriterijumima. S obzirom na obim ponude, sa podkastima mora malo da se eksperimentiše: za neke ćete utvrditi da nemaju dovoljno dobar kvalitet zvuka, jer su rađeni u amaterskim uslovima, a mnogo je i onih koji se, bez obzira na temu iz opisa sadržaja, zapravo svode na beskonačno naklapanje. Po pravilu se držim oprobanih emisija u produkciji javnih servisa, ali naravno da postoje i podkasti koje prave entuzijasti koji su uložili mnogo vremena i truda na pravljenje vrhunskih emisija. Kao jedan od pokazatelja može da posluži i broj preuzimanja datog audio fajla, i/ili broj pretplatnika nekog podkasta, prikazan u većini aplikacija.

Ovo što sledi u nastavku nije iscrpan popis, već samo par preporuka – pre svega za učenike i nastavnike engleskog koji do sada nisu imali mnogo iskustva sa podkastima.

Learning English Broadcast

Nekada se ova emisija Glasa Amerike zvala VOA Special English i bila je emitovana preko kratkih talasa. I dalje je tu, dostupna onlajn i kao podkast – sa novim imenom, ali starim konceptom. Dnevni program u trajanju od 30 minuta osmišljen je posebno za učenike engleskog: koriste se kraće rečenice jednostavnije strukture, rečnik je ograničen, izgovor spor i razgovetan. Ovaj program idealan je za učenike koji su na nižem srednjem i srednjem nivou učenja (pre-intermediate i intermediate nivoi).

Kad samo već kod Glasa Amerike, ovaj međunarodni radio ima i zaseban sajt namenjen učenicima na svim nivoima, od početnog do naprednog, sa obiljem audio i video materijala primenjivih u učenju i nastavi. Nalazi se na ovoj adresi.

BBC English News Review

Ukoliko želite da budete u toku sa svetskim dešavanjima, pratite ovaj Bi Bi Sijev podkast. Odmah da napomenem, za praćenje ovog programa morali biste da budete barem na srednjem nivou učenja. Zanimljivo je osmišljen: pored samog podkasta, za svaku emisiju (u trajanju od približno 10 minuta), na BBC Learning English sajtu dostupni su prateći video sadržaji i transkripti koje možete da preuzmete u PDF formatu.

BBC Learning English sajt sadrži i niz drugih podkasta koji mogu da vam budu od koristi, kao što su Learning English Drama, 6 Minute Grammar, The English We Speak, i drugi. Ovde možete da pregledate kompletan spisak trenutno dostupnih podkasta.

LearnEnglish Podcasts (u produkciji Britanskog saveta)

Britanski savet nudi niz različih podkasta namenjenih učenju engleskog. Pojedinačne fajlove možete da preuzmete sa sajta ili da ih potražite u svojoj aplikaciji za podkaste. I sajt i podkasti su osmišljeni za učenike koji su između A2 i B1 nivoa i obuhvataju veliki raspon tema.

Mana ovih sadržaja je što često zvuče kao udžbenički audio materijali – isuviše školski. Ipak, onlajn sadržaji Britanskog sveta su odličan resurs: uz audio fajlove, dostupni su i transkripti i dodatne interaktivne aktivnosti odlične za vežbu.

Ukoliko ste na nivou znanja višem od srednjeg, preskočite podkaste namenjene učenicima i bacite se odmah na slušanje podkasta namenjenih izvornim govornicima. Pretražite kataloge podkasta vodeći se temama i oblastima koje vas najviše zanimaju i krenite sa slušanjem. U svrhu poboljšanja opšteg znanja engleskog, preporučio bih da počnete od emisija u produkciji javnih medija. U zemljama engleskog govornog područja, javni radio podrazumeva kvalitet i objektivnost sadržaja, budući da se od javnih emitera očekuje da rade u javnom interesu, u skladu sa najvišim standardima javne komunikacije.

Za početak pretražite ponudu javnih radio stanica i pokušajte da nađete sadržaje koji vam deluju zanimljivo. (U zagradama sam naveo koja varijanta standardnog engleskog može pretežno da se čuje na svakoj njih.)

ABC Podcasts (Australian Broadcasting Corporation; australijski engleski)

BBC Podcasts (British Broadcasting Corporation; britanski engleski, povremeni regionalni dijalekti)

CBC Podcasts (Canadian Broadcasting Corporation; kanadski engleski)

NPR Podcasts (National Public Radio; američki engleski)

PRI Podcasts (Public Radio International; američki engleski)

RNZ Podcasts and Series (Radio New Zealand; novozelandski engleski)

RTÉ Podcasts (Radio Telefís Éireann / Radio Television of Ireland; irkki engleski)

Ovo nije kompletan spisak javnih radio stanica sa engleskog govornog područja, odnosno podkasta koje imaju u ponudi, ali je sasvim dovoljan da steknete predstavu o tome šta je sve dostupno u pogledu različitih tema i radijskih žanrova.

Uživajte u slušanju!

2 Replies to “Korišćenje podkasta pri učenju engleskog”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: