Kako opisati umetničku sliku na engleskom?

[Za verziju ovog teksta na engleskom, kliknite ovde.]

Mnogima koji uče strani jezik, čak i na višim nivoima, teško je da pišu i govore na temu umetnosti i umetničkih dela. Nerado rade zadatke na ovu temu, delom zato što se baš ne razumeju u materiju, ili osećaju kako im nedostaje adekvatan vokabular – ne samo na stranom jeziku, nego i na maternjem!

Lično volim da osmišljavam lekcije koje se oslanjanju na umetnička dela, naročito slike i fotografije, jer su pogodne za predstavljanje ili obnavljanje vokabulara, kao i različitih segmenata gramatike. U ovom članku ću dati nekoliko primera kako umetničke slike mogu da se iskoriste u svrhu učenja stranog jezika (u konkretnom slučaju, engleskog); ali i obrnuto – kako svoj engleski možete da iskoristite za pričanje / pisanje na temu umetnosti. Nadam se da će ovo biti korisno učenicima, ali i nastavnicima engleskog.

Kako ovaj tekst pišem na samom početku jesen, prva umetnička asocijacija koju imam na ovo godišnje doba je britanski slikar Džon Atkinson Grimšo (John Atkinson Grimshaw), poznat po slikanju jesenjih prizora. Ukoliko nikada niste čuli za njega, još bolje: na kraju ovog članka naći ćete mali istraživački domaći zadatak.

Dž. A. Grimšo

Pošto je tema potencijalno veoma široka, podelio sam ovaj zadatak – opisivanje umetničke slike – u tri koraka. Koraci 1 i 2 mogu lako da se prilagode učenicima na gotovo svim nivoima, dok je treći izvodljiv za one koji su bar na srednjem nivou učenja (od B1 nadalje).

1. korak: opisivanje subjektivnih osećanja i utisaka

Bez obzira na to da li strani jezik učite ili predajete, nije nužno da dobro poznajete umetnost da biste bili u stanju da govorite o njoj; neka vas ne obeshrabri nedostatak predznanja. Ukoliko, recimo, tokom pripreme za neki od jezičkih testova i ispita dobijete zadatak da opišete neko umetničko delo, ne dajte se zbuniti: krenite od onoga što je lakše za opisati, a to su subjektivna osećanja.

Evo jedne od Atkinsovih slika, “Under the Silvery Moonbeams” (Pod srebrnom mesečinom):

U formalnoj nastavi, ovo bi mogla da bude vežba govorenja ili pisanja. Ukoliko ne znate odakle biste krenuli sa opisivanjem, pođite naprosto od sebe i pokušajte da odgovorite:

  • na prvi pogled, kakvo mi raspoloženje stvara ova slika?
  • ima li nešto što mi se na njoj dopada ili ne dopada? 
  • kakav utisak ostavlja, ili me čini potpuno ravnodušnim?

Za ovaj deo zadatka potrebni su pridevi koji opisuju osećanja, poput nekih od ovih:

POZITIVNO ZNAČENJE: happy, excited, joyous, optimistic, calm, serene

NEGATIVNO ZNAČENJE: angry, gloomy, nervous, moody, sad, cold

NEUTRALNO ZNAČENJE / ZAVISI OD KONTEKSTA: nostalgic, sentimental, wistful

Mnogo je prideva koji bi se ovde dali iskoristiti; potražite u rečniku one koji najbolje izražavaju ono što želite da iskažete. Praktična gramatička struktura koju možete da iskoristite sa njima je tzv. kauzalni (uzročni) make, koji ćemo ovde da upotrebimo sa prostim sadašnjim vremenom, Present Simple:

x makes me feel y (x = ko/šta izaziva osećanje, y = pridev)

Npr. This painting makes me feel sad. (Doslovno, “Ova slika čini da se osećam tužno.”) Na to dodajte objašnjenje zbog čega: This painting makes me feel sad, because it’s very dark and gloomy. (“… zato što je mračna i sumorna”.) Ili, ukoliko imate pozitivno mišljenje o ovoj slici, možete reći nešto poput The painting makes me feel so calm and serene, because of the lovely moonlight. (“Ova slika me čini smirenim, zbog prelepe mesečine.”)

(Nastavnici ovu priliku mogu da iskoriste za vežbanje razlike u upotrebi veznika because i konstrukcije because of.)

2. korak: opisivanje same slike

Kupili smo si malo vremena opisujući prvo ono što nam je lakše: sopstveno mišljenje i utisak. U ovom koraku premeštamo fokus na sam objekat, sliku. Ni za ovo nam nije potrebno nikakvo predznanje vezano za istoriju umetnosti ili slikarske tehnike. Jednostavno opišite prizor koji vidite; u nastavi, ovo bi mogla da bude usmena ili pisana vežba (ili i jedno i drugo), takođe veoma zahvalna za vežbanje raznih gramatičkih jedinica i vokabulara.

  • opišite kompoziciju / raspored

Ovde ćemo da upotrebimo predloge / priloške odredbe za mesto, kao i there is / there are strukturu koju koristimo da kažemo da se nešto negde nalazi ili prosto jeste: There’s a young woman on the left side of the road, under a bare tree. There are two large houses on the right

Možemo da vežbamo i upotrebu sadašnjeg participa (Present Participle, -ing forma): There’s a woman standing under a bare tree and waiting for someone. There’s the Moon glowing in the midnight sky. There are no birds sitting in the trees.

Navedite šta se nalazi u središnjem delu slike (in the centre), u pozadini (in the background) i u prvom planu (in the foreground). Šta se nazire u daljini (in the distance)?

  • opišite boje i nijanse

Boje, nijanse i upotreba svetlosti ključni su za vizualne umetnosti. Koje boje sa ove slike možete da imenujete? Da li su njihove nijanse dominantno tamne (dark) ili svetle (light)? Da li vam se čini da su boje jake (bold) ili nežne i suptilne (soft and delicate)? Kakvu atmosferu dočaravaju? 

  • opišite prizor

Najpre, korisno je da zapamtite da se u engleskom jeziku pri opisivanju neke radnje na slici ili fotografiji koristi vreme Present Continuous, kao da se ta radnja odvija sada pred našim očima.

Ukoliko ste kreativni, mogli biste da napišete kratku priču baziranu na ovoj slici. Šta mislite, ko je osoba koju vidimo s leve strane? Gde se zaputila usred noći? Da li živi u ovom kraju, ili je možda služavka koja odlazi kući nakon napornog dana na poslu? Da li deluje kao da odlazi, beži, ili možda stoji i čeka nekoga? Ko bi to mogao da bude?

Pošto nemamo pojma ko je ona niti šta radi ovde, možemo da koristimo i vežbamo različite forme kojima se u engleskom nagađa i spekuliše, na primer modalne glagole may, might i could: The girl might be a servant. She may be running away. She could be waiting for someone.

Svoju kratku priču biste mogli, vežbe radi, da prebacite u prošlost i vežbate upotrebu prošlih narativnih vremena (Past Simple, Past Continuous, Past Perfect, Past Perfect Continuous). I ovo bi se lako dalo prilagoditi kontekstu formalne nastave, ali može da bude i potpuno samostalan rad. Prepustite mašti na volju! 

Nastavnici će pored ovih gramatičkih i leksičkih celina koje sam naveo lako pronaći i razne druge koje mogu da vežbaju sa učenicima, ovisno o nivou i materiji koja se po programu radi na časovima.

3. korak: kulturno-istorijska pozadina

Dakle, niste baš upućeni u umetnost, moguće da nije ni vaš nastavnik. Ništa zato – to je odlična prilika za učenje nečeg novog! U ovom koraku možete da potražite na internetu podatke o slikaru ili slici koja vas interesuje (vežba čitanja), ili da odgledate video na tu temu na YouTube-u (vežba slušanja). Ono što ste saznali možete da prenesete na vežbu pisanja, a sve što napišete može da se iskoristi kao materijal za prezentaciju – vežbu govorenja. Time ste poradili na sve četiri jezičke veštine. Kao što sam pri početku pomenuo, za ovaj korak učenici bi morali da budu barem na srednjem nivou znanja, jer ovaj korak zahteva malo širi vokabular i solidne jezičke kompetencije.

Da se vratimo na Grimšoa:

  • pronađite u literaturi / na internetu osnovne podatke o njemu (gde i kada je živeo, ključni životni događaji)
  • saznajte nešto o njegovom stilu i po čemu je poznat
  • kom istorijskom periodu pripada; da li je deo nekog šireg umetničkog pravca i gde se to prepoznaje na njegovim delima
  • da li je za života bio poznat ili potpuno marginalan i zapostavljen

Ukoliko ste na naprednijem nivou, možete da odvojite vreme za pisanje formalnog eseja – u kom slučaju sledite ove korake u potpuno obrnutom sledu kako biste otpratili ustaljenu konvenciju. Struktura bi mogla da bude ovakva:

  1. u uvodu navedite osnovne informacije koje se tiču ovog slikara i perioda u kom je živeo
  2. fokusirajte se na opis konkretne slike
  3. završite esej ličnim utiscima i subjektivnim komentarima

Pre svakog od ovih koraka, strateški razmislite o vokabularu koji će vam biti potreban i unapred iz rečnika povadite reči koje želite da iskoristite.

Moglo bi se još mnogo toga dodati vezan za izbor vokabulara i razne gramatičke segmente na koje bi trebalo obratiti pažnju, ali već su i ove sugestije sasvim dovoljne za početak.


Ukoliko se, vežbe radi, odlučite za pisanje na temu Grimšoa ili neke od njegovih slika, slobodno mi pošaljite svoj esej, ili makar pasus na kome ste radili. Rado ću ga pregledati i dati sugestije šta bi moglo da se poboljša i kako. Možete ukucati poruku na stranici Kontakt, ostaviti komentar ispod ove objave, ili poslati mejl na grammaticus.blog [at] gmail.com. Rado ću pomoći koliko mogu! 

P. S. Možete pogledati još slika ovog umetnika na Grammaticus Pinterest stranici posvećenoj njemu.

One Reply to “”

Leave a comment