Prikaz knjige “Teaching English as a Foreign or Second Language”

Džeri Gebhard (Jerry Gebhard) je autor brojnih naslova iz oblasti metodike nastave engleskog kao stranog jezika, a knjigu Teaching English as a Foreign or Second Language: A Teacher Self-Development and Methodology Guide osmislio je kao priručnik za samostalan razvoj nastavnika. U prvom delu, najveća pažnja posvećena je metodama rada u nastavi i savetima za unapređenje nastavne prakse. Drugi deo knjige bavi se principima na kojima počiva savremena ESL/EFL nastava uz osvrt na primenu novih tehnologija, dok u poslednjem, trećem delu, Gebhard posvećuje zasebna poglavlja različitim jezičkim veštinama.

S obzirom da je od objavljivanja ovog izdanja prošlo više od decenije, neke od informacija i predloga više ne deluju tako inovativno, pre svega kada je reč o primeni “novih” tehnologija. Postavlja se i pitanje primenjivosti u kontekstu nastave koja se odvija u velikim grupama, što je nažalost tipičan slučaj u državnim školama. U tom smislu, knjiga će sigurno biti od veće koristi nastavnicima koji rade u privatnim školama jezika, kao i onima koji žele da započnu ili unaprede svoj samostalni rad.

Kroz celu knjigu navedeno je dosta praktičnih primera, kao i analize konkretnih situacija u kontekstu učionice – šta je u navedenim slučajevima bilo dobro, šta nije i kako bi to bilo moguće promeniti na bolje. Nastavnici sa dosta iskustva ovde neće naći mnogo toga što već nisu čuli, isprobali ili što već ne primenjuju u radu, ali za one koji su tek na početku karijere, ove mini studije slučaja bi mogle biti od pomoći.

Ukratko, utisak je da je knjiga pisana pre svega za potpune početnike u nastavi engleskog jezika; za njih je svakako preporučljiva kao praktično izdanje u kome na jednom mestu mogu naći gotovo sve što je potrebno znati vezano za osnove metodike i prakse u ESL/EFL nastavi. Ipak, ni oni sa više iskustva ne bi trebalo da zanemare ovaj naslov, ako ni zbog čega drugog, onda zbog bogate bibliografije i dodataka u vidu pregleda brojnih stručnih časopisa i relevantnih izdavača.


Jerry G. Gebhard, Teaching English as a Foreign or Second Language: A Teacher Self-Development and Methodology Guide, University of Michigan Press, 2006.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: