Par trikova za “prezauzete” učenike

Za uspešno savladavanje stranog jezika neophodno je izdvojiti dovoljno vremena, a to nije uvek lako. Poslovi, obaveze ili lenjost… Previše je toga što može da nas omete u učenju i spreči redovno vežbanje, a bez njega ne može da bude ni ozbiljnijeg napretka. Šta da radite ukoliko učenje jezika ne možete da stavite na prvo mesto – iz ma kog razloga, a da ipak ostvarite napredak u učenju?

Trik je u tome da uključite strani jezik u svoju svakodnevicu, tako da spontano postane deo vaše rutine. Ukoliko ne postoji šansa da izdvojite dodatno vreme za samostalan rad, vežbe gramatike i vokabulara, čitanje tekstova itd., onda barem iskoristite vreme koje realno imate na raspolaganju za aktivnu upotrebu datog jezika. Sledi nekoliko jednostavnih predloga koje i sam primenjujem.

SASTAVLJANJE SPISKOVA

Ukoliko ste zaboravni poput mene, sigurno stalno pravite nekakve spiskove i podsetnike: šta sve treba da kupite, obavite, završite. Pokušajte od sada da ih pravite na jeziku koji učite. Zvuči banalno, ali iznenadili biste se koliko vokabulara može da se obnovi ili nauči kroz ovu jednostavnu praksu, i to sasvim praktičnog i funkcionalnog. Probajte sa sastavljanjem spiskova za kupovinu: znate li sve reči za namirnice koje nameravate da kupite, ili kako da izrazite mere za njihovu težinu i količinu? Spremate se za kupovinu nove odeće? Razmislite kako biste izrazili ono što želite, od termina za same odevne predmete, preko boja i veličina. Potražite na brzinu prevod reči koje su vam nepoznate i stavite ih na spisak.

Ova aktivnost ne bi trebalo da vam oduzme više od nekoliko minuta. Nema izgovora za one koji ne vole pisanje sastava, jer ne iziskuje čak ni pravljenje punih rečenica. S druge strane, sigurno će vam pomoći pri usvajanju čitavih kategorija reči iz svakodnevne upotrebe, tim pre što se radi o prilično repetitivnom vokabularu koji će vam nakon par ponavljanja sigurno ostati u glavi za sva vremena.

MEDIJSKI SADRŽAJI

Gotovo svako će pre želeti da provede dva sata uz neki film ili seriju nego radeći domaći, ali onda pokušajte da spojite lepo i korisno: ciljano gledajte i slušajte sadržaje na jeziku koji učite. Zahvaljujući internetu, veoma je lako naći TV emisije, serije, vesti, muziku, na gotovo svim jezicima. Koji god jezik pokušavate da naučite, stvorite si optimalne uslove za svakodnevnu izloženost sadržajima na datom jeziku – kao da se nalazite u zemlji sa tog govornog područja! Mediji, naročito onlajn, mogu odlično da posluže toj vrsti korisne simulacije.

Ukoliko ste na nižem, odnosno početnom nivou učenja i teško vam je da razumete većinu onoga što čujete, ne dajte se obeshrabriti. Čak i bez potpunog razumevanja, slušanje će vam pomoći da se naviknete na melodiju i ritam jezika, kao i da upoznate njegove fonetske osobenosti. Kako budete napredovali sa formalnim učenjem, primetićete da vam se proširuje vokabular i da možete da razumete sadržaj u sve većoj i većoj meri. Sa time će doći i sposobnost tumačenja nepoznatih reči na osnovnu konteksta, što je tek prava stvar.

MOBILNE APLIKACIJE

Još jedan trik koji možete da izvedete jeste igranje igrica na mobilnom telefonu, naročito onih koje su osmišljene za učenje jezika. Kada sam pre nekoliko godina počeo da učim češki, bilo mi je u početku teško da se nateram da redovno radim domaće zadatke i bilo šta van neposrednog programa kursa. Onda sam počeo da koristim Duolingo – aplikaciju za učenje koja se sastoji od jednostavnih vežbi vokabulara i gramatike, a uključuje i kratke vežbe slušanja i pisanja. Vežbajući samo 15-ak minuta dnevno mi je mnogo pomoglo da savladam novi vokabular i provežbam gramatička pravila koja smo prelazili na časovima. Duolingo kursevi su besplatni i dostupni za učenje raznih jezika, od latinskog preko norveškog do esperanta. Sem mobilne aplikacije, možete da koristite i Duolingo sajt na kome se uz svaku lekciju nalaze i jednostavna, svakom razumljiva gramatička objašnjenja.

Duolingo je odličan za početnike, a ukoliko ste već na nekom višem nivou, pronađite aplikacije slične onima koje već koristite, ali na jeziku koji učite (na primer, umesto popularne Slagalice, preuzmite engleski Brainster i sl.). Ukrštenice, kvizovi… Iz svega toga može da se nauči nešto kroz zabavu, a za vrlo malo vremena tokom dana.

Poenta svih ovih predloga je u tome da u svojoj rutini nađete prostor za jezik koji učite, a da to ne bude na štetu obaveza, pa čak ni slobodnog vremena koje imate. Naprosto, radite ono što biste ionako radili, samo uz aktivnu upotrebu datog jezika. Naravno da to ne može da zameni rad na formalnom učenju koje je ipak osmišljeno na strukturiran način i ima svoj metodološki sled, ali u kombinaciji sa njim stvorićete si odlične uslove za dalji napredak, na ma kom nivou učenja da se trenutno nalazite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: