Noć veštica 2021: šta gledati, slušati, čitati ove sezone

[Za verziju ovog teksta na engleskom, kliknite ovde.]

Ukoliko vas aktuelna pandemija i gomila drugih globalnih katastrofa nisu dovoljno naplašile, evo nekoliko predloga kako da provedete vreme uoči ovogodišnje Noći veštica, a da pritom malo vežbate engleski – uz klasike horor književnosti, filma i televizijske produkcije.

PODKAST: Classic Ghost Stories

U trenutku pisanja ovog teksta, podkast serijal Classic Ghost Stories sadrži preko stotinu epizoda, od kojih je svaka poput audioknjige i sastoji se od po jedne priče – klasika književnosti na engleskom jeziku, a na temu duhova. Zavisno od priče, epizode traju između 15 minuta i nešto preko jednog sata, i predstavljaju savršen vodič kroz istoriju i razvoj ovog popularnog književnog žanra.

Dodatni razlog zašto učenicima preporučujem ovaj podkast je što vrlo lako i brzo mogu da se nađu tekstovi ovih priča na internetu i tako iskoriste i kao vežba čitanja – ili kao pomoć tokom slušanja.

Na ovaj podkast možete da se besplatno pretplatite preko odabrane podkast aplikacije koju koristite, ili da slušate epizode direktno na Classic Ghost Stories sajtu.

FILM: The Innocents

Ukoliko koristite Netlifx, verovatno ste naišli na The Haunting of Bly Manor – horor miniseriju baziranu na čuvenoj noveli američkog književnika Henrija Džejmsa (Henry James) “Okretaj zavrtnja” (The Turn of the Screw) iz 1898. godine. Lično nisam bio previše oduševljen ovom interpretacijom, ali ovom prilikom najtoplije preporučujem odličnu britansku ekranizaciju iz 1961. pod nazivom The Innocents, sa Deborom Kar (Deborah Kerr), Majklom Redgrejvom (Michael Redgrave) i Meg Dženkins (Meg Jenkins) u glavnim ulogama. Film je režirao Džek Klejton (Jack Clayton), a u pisanju scenarija su učestvovali Viljem Arčibald (William Archibald) i poznati američki književnik Truman Kapote (Truman Capote).

Deborah Kerr u The Innocents

The Innocents možete naći na YouTube-u prateći ovaj link, a obavezno pogledajte i komentar Kristofera Frejlinga (Christopher Frayling) koji sadrži obilje veoma zanimljivih podataka u vezi sa ovim filmom.

TV SERIJA: Dark Shadows

Ako volite serije koje traju i traju… I traju… Dark Shadows ima ukupno 1.225 epizoda, tako da ćete se nagledati! Serija je prvobitno emitovana na američkoj mreži ABC između 1966. i 1971. godine i u međuvremenu je stekla kultni status među ljubiteljima TV horora. Žanrovski je interesantna, jer predstavlja neobičnu kombinaciju ‘sapunske opere’ i tzv. gotičkog horora.

Glumačka postava serije Dark Shadows, 1967.

Epizode traju po c. 25 minuta, zapleti se razvijaju prilično sporo i idu u raznim pravcima, a sve ih povezuju teme i motivi natprirodnog. Serija i danas ima verne fanove među kojima uživa kultni status, tako da ćete na internetu naći mnogo informacija i detalja vezanih za likove, glumce i zaplet. Na YouTube-u se epizode nalaze na nekoliko različitih kanala, a možete da krenete od ovog linka.

Uživajte!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: