Preporuke za slušanje – jesen 2020.

Stigla nam je jesen, dani su sve kraći, bliži se Noć veštica… Zgodna prilika da malo vežbate svoje veštine slušanja kroz podkaste i radio drame nešto mračnije tematike – za one koji to vole. Ukoliko pratite novije podkaste, mogli ste da primetite da su žanrovi horora, trilera, i sl. ubedljivo najpopularniji, sa obiljem novih podkast serija za svačiji ukus. Ovde sam izdvojio nekoliko koje sam slušao tokom prethodne godine i koje mogu da preporučim (a koji pritom nisu baš toliko strašni; ovde odabrani su pogodni za širu publiku).

Photo by Toni Cuenca on Pexels.com

Klikom na naslov doćićete na internet stranicu navedenog podkasta, a svaki od njih možete lako da nađete i u bilo kojoj aplikaciji za preuzimanje i slušanje podkasta. Slede mojih Top 5 ove sezone:

BLACKWOOD

Moli, Brajan i Nejtan pokušavaju da saznaju šta se krije u pozadini misterioznih lokalnih legendi i predanja. Gusta šuma okružuje gradić u kome borave – da li u njoj zaista obitava jezivo, drevno čudovište?

LORE

Lore (“Predanje”) je jedna od nekoliko podkast serija nagrađivanog podkastera Arona Menkija (Aaron Mahnke). Nije u pitanju radio-drama, već dokumentarna serija u kojoj je svaka epizoda posvećena određenom natprirodnom fenomenu, urbanoj legendi, ili narodnom predanju. Kako sam autor voli da istakne, “ponekad je istina strašnija od fikcije.”

THE BLACK TAPES

Dr Ričard Strend je istraživač natprirodnih pojava i veliki skeptik. Vodi institut čiji je zadatak da opovrgne mitove i pruži logično objašnjenje za svaki od neobičnih slučajeva na koji je naišao. Ipak, u njegovoj kancelariji je pohranjena i kutija sa materijalom o pojavama koje se opiru naučnom tumačenju i koje nikada nije uspeo da razjasni. Uz pomoć jedne novinarke i njenog tima upušta se u opasnu avanturu koja sledi trag pitagorejske filozofije, srednjovekovne mistike i, zanimljivo, muzičke teorije!

LIMETOWN

Negde u državi Tenesi nalazi se tajanstveni centar za neuronaučna istraživanja. Jednog dana trista zaposlenih naprasno nestane bez traga. Šta im se desilo i kakva su tačno istraživanja vršena u tom centru? Novinarka Lija Hedok istražuje…

UNCANNY JAPAN

Ovaj podkast je prava poslastica, naročito za ljubitelje japanske kulture. Autorka Tera Macura (Thersa Matsuura) se u svakoj epizodi bavi po jednom japanskom legendom, običajem ili etimologijom japanskih pojmova vezanih za različita predanja ili sujeverja rasprostranjena u toj azijskoj zemlji.

Za razumevanja svakog od ovih podkasta morali biste da budete barem na srednjem / višem nivou, jer nijedan nije ciljano pravljen za učenike engleskog. Ipak, ako ste na nešto nižem nivou, ima sadržaja i za vas: ovom prilikom preporučujem audio resurse na stranicama sajta Learning English u produkciji Glasa Amerike, među kojima su dostupne i adaptirane priče, radio drame i razni drugi prilagođeni sadržaji.

Uživajte u slušanju – i javite ako otkrijete neki super podkast!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: